top of page

Taxarea nu va da rezultatele scontate

Obezitatea este cauzată de o multitudine de factori (exces alimentar, sedentarism, predispoziții ereditare, stres sau traume psihice, dezechilibre endocrine).

fat-man-with-pizza-and-telephone.png

Studiile arată că deși taxele care vizează reducerea achizițiilor de alimente pot avea un impact pe termen scurt asupra vânzărilor, comportamentul de cumpărare se întoarce la niveluri apropiate de cele anterioare taxării pe o perioadă extinsă de timp. (Euromonitor International, Passport. “Sin Tax In Food And Beverages – Strategies, Outcomes and Learnings.” (December 2016)

analysis.png

Studiile nu demonstrează că achiziționarea unor cantități mai reduse de băuturi răcoritoare duce la scăderea în greutate. (Fletcher, J, D Frisvold & N. Tefft (2014) Non-linear effects of soda taxes on consumption and weight outcomes, Health Economics)

Pierderea în greutate necesită reducerea consumului total de calorii. Băuturile răcoritoare reprezintă mai puțin de 3% din aportul mediu zilnic de calorii în Europa.

juice.png
shutterstock_1187221762.png

Țările care au sau care au avut taxe alimentare cum ar fi Ungaria, Danemarca sau Mexic nu au furnizat dovezi privind beneficiile pentru sănătatea publică sau reducerea ratelor de obezitate.

loupe.png

Organizația Mondială a Sănătății consideră impozitarea băuturilor îndulcite cu zahăr drept una dintre cele mai puțin recomandate măsuri pentru reducerea consumului de zahăr. (Appendix 3 of the World Health Assembly Global NCD Action Plan 2013-2020)

În februarie 2018 OMS a subliniat că "în ansamblu, dovezile indică faptul că, pentru a reduce riscurile bolilor netransmisibile legate de regimul alimentar, ar fi mai bine să modificăm dieta per ansamblu decât să ne concentrăm asupra consumului de produse alimentare luate individual. Astfel, contribuția relativă a fiecarui nutrient la starea de sănătate a unei persoane trebuie judecată în contextul întregii diete ". (WHO Bulletin on fiscal policy, Fiscal Policy to improve diets and prevent noncommunicable diseases: from recommendations to actions, 5 February 2018, p. 202.)

chat.png

Taxa pe băuturi răcoritoare reprezintă unul din cele mai puțin eficiente intrumente, nefiind inclusă pe lista de recomandări „Best Buys” (WHO „Takling NCD’s Best Buys” – confirmat de Adunarea Mondială pentru Sănătate (WHA).

results.png

O soluție singulară nu va avea efectul scontat în adresarea unui complex de cauze. Pentru a avea efectul scontat, intervenția trebuie să fie sistemică, coordonată și multi-participativă. Creșterea disponibilității ambalajelor de dimensiuni mai mici, educarea părinților, introducerea unor mese sănătoase în școli și la locurile de muncă și includerea mai multor exerciții fizice în programa școlară sunt intervenții mult mai eficiente.

(The McKinsey Global Institute. “Overcoming obesity: an initial economic analysis”, November 2014)

setting-gears.png
bottom of page