Taxarea nu va da rezultatele scontate
Obezitatea este cauzată de o multitudine de factori (exces alimentar, sedentarism, predispoziții ereditare, stres sau traume psihice, dezechilibre endocrine).

Studiile arată că deÈ™i taxele care vizează reducerea achiziÈ›iilor de alimente pot avea un impact pe termen scurt asupra vânzărilor, comportamentul de cumpărare se întoarce la niveluri apropiate de cele anterioare taxării pe o perioadă extinsă de timp. (Euromonitor International, Passport. “Sin Tax In Food And Beverages – Strategies, Outcomes and Learnings.” (December 2016)

Studiile nu demonstrează că achiziÈ›ionarea unor cantități mai reduse de băuturi răcoritoare duce la scăderea în greutate. (Fletcher, J, D Frisvold & N. Tefft (2014) Non-linear effects of soda taxes on consumption and weight outcomes, Health Economics)
Pierderea în greutate necesită reducerea consumului total de calorii. Băuturile răcoritoare reprezintă mai puÈ›in de 3% din aportul mediu zilnic de calorii în Europa.


Țările care au sau care au avut taxe alimentare cum ar fi Ungaria, Danemarca sau Mexic nu au furnizat dovezi privind beneficiile pentru sănătatea publică sau reducerea ratelor de obezitate.

OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății consideră impozitarea băuturilor îndulcite cu zahăr drept una dintre cele mai puÈ›in recomandate măsuri pentru reducerea consumului de zahăr. (Appendix 3 of the World Health Assembly Global NCD Action Plan 2013-2020)
În februarie 2018 OMS a subliniat că "în ansamblu, dovezile indică faptul că, pentru a reduce riscurile bolilor netransmisibile legate de regimul alimentar, ar fi mai bine să modificăm dieta per ansamblu decât să ne concentrăm asupra consumului de produse alimentare luate individual. Astfel, contribuÈ›ia relativă a fiecarui nutrient la starea de sănătate a unei persoane trebuie judecată în contextul întregii diete ". (WHO Bulletin on fiscal policy, Fiscal Policy to improve diets and prevent noncommunicable diseases: from recommendations to actions, 5 February 2018, p. 202.)

Taxa pe băuturi răcoritoare reprezintă unul din cele mai puÈ›in eficiente intrumente, nefiind inclusă pe lista de recomandări „Best Buys” (WHO „Takling NCD’s Best Buys” – confirmat de Adunarea Mondială pentru Sănătate (WHA).

O soluÈ›ie singulară nu va avea efectul scontat în adresarea unui complex de cauze. Pentru a avea efectul scontat, intervenÈ›ia trebuie să fie sistemică, coordonată È™i multi-participativă. CreÈ™terea disponibilității ambalajelor de dimensiuni mai mici, educarea părinÈ›ilor, introducerea unor mese sănătoase în È™coli È™i la locurile de muncă È™i includerea mai multor exerciÈ›ii fizice în programa È™colară sunt intervenÈ›ii mult mai eficiente.
(The McKinsey Global Institute. “Overcoming obesity: an initial economic analysis”, November 2014)
