top of page

Rapoarte relevante

Rasfoiește cele mai recente rapoarte și publicații legate de subiectul taxării alimentelor și băuturilor

Picture1.png

10 august 2018

Studiul a analizat peste 500 de instrumente de intervenție existente în lume, pentru a realiza o analiză cât mai completă a modului în care trebuie tratată obezitatea la nivel mondial. Conform studiului, cauzele obezității sunt complexe, iar pentru rezolvarea acestei situații este nevoie de o abordare completă, bazată pe instrumente de intervenție a caror eficiență este dovedită.

Mai mult, studiul identifică și care sunt cele mai eficiente intervenții în reducerea obezității, și anume:

  1. controlul porțiilor;

  2. reformularea rețetelor de fabricație;

  3. schimbări în mediul școlar legate de educație și obiceiuri alimentare;

  4. educația părinților în același sens;

  5. marketingul responsabil.

Același studiu, menționează taxarea produselor alimentare cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi printre cele mai puțin eficiente intrumente de intervenție.

 

0002_auckland.jpg

6 februarie 2018

Pe data de 30 ianuarie 2018, un raport scris de către Peter Wilson și Sarah Hogan, plătit de către Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă pentru a revizui dovezile cu privire la eficiența taxei pe zahăr. Studiul a ajuns la concluzia că taxa pe zahăr are un aport mic la îmbunătățirea sănătății.

WHO-logo-04FEF5660B-seeklogo.com.png

Documentul OMS Europa privind politicile de prețuri pentru a promova o dietă sănătoasă

2 aprilie 2015

Articolul are în vedere un studiu publicat de către OMS Europa cu privire la Folosirea politicilor de preț pentru promovarea unor diete mai sănătoase, publicat la data de23 martie 2015. Considerentele expuse se referă la faptul că studiul recunoaște efectele generale ale taxelor pe produse cu conținut ridicat în grăsimi, zahăr sau sare, dar nu include și rezultatele recente ale studiului cu privire la Taxele pe produse alimentare și efectul acestora asupra competitivității în sectorul agro-alimentar”, studiu solicitat de Comisia Europeană și efectuat de către OMS Europa. Conform acestui studiu, consumul este mai redus pentru produsele taxate, în schimb, consumatorii s-ar îndrepta către produse asemănătoare, dar care se află sub un regim de taxare mai ușor sau nu sunt taxate deloc.

 

Concluzia articolului relevă faptul că taxarea produselor alimentare și a răcoritoarelor are un impact mai mare asupra persoanelor care nu au venituri foarte mari , indicând totodată că modialitatea de a promova un stil de viață sănătos este reprezentată de educație și informare.

 

1-246068755d_edited.jpg

Studiul Comisiei Europeane privind impactul suprataxării alimentelor asupra competitivității sectorului agroalimentar

10 august 2018

Și studiul comandat, în 2013, de Comisia Europeană privind impactul suprataxării alimentelor asupra competitivității sectorului agroalimentar menționează că, deși taxarea duce la scăderea achizițiilor de produse taxate, este puțin probabil ca aceasta să aibă un efect pozitiv asupra sănătății. Consumatorii pot foarte ușor să se reorienteze către substitute mai ieftine din cadrul aceleiași categorii sau din alte categorii de produse. În schimb, impactul negativ al suprataxării alimentelor asupra consumatorilor, a competitivității și profitabilității sectorului agroalimentar, dar și asupra forței de muncă și a comerțului sunt clar identificate.

 

mexico.jpg

Reacții mixte la noul studiu privind impozitul pe zahăr din Mexic

15 ianuarie 2016

Un nou studiu privind efectele impozitului din Mexic asupra băuturilor îndulcite cu zahăr publicat în jurnalul medical "The BMJ" a declanșat reacții diferite în rândul experților, după ce a constatat o scădere cu 6% a vânzărilor, concomitent cu creșterea consumului de apă îmbuteliată și alte produse băuturi taxate.

Olympic_pictogram_Athletics.png

De ce taxarea produselor alimentare pierde din vedere esențialul

11 februarie 2015

Conform unui articol transmis BBC de către Dr.  Gavin Sandercock, cercetător în cadrul Universității din Essex, modul în care obeziatatea este abordată este unul greșit, fiind ignorate aspectele negative date de lispa de mișcare. În principal, acesta arată că problema este prezentată într-o oarecare măsură într-un mod exagerat, având în vedere faptul că în decurs de 20 de ani rata obezității în Marea Britanie (1 copil/20 de ani), iar obezitatea la copii înregistrează o stagnare.

 

Totodată, Dr. Sandercock a subliniat că activitatea fizică în rândul copiilor este una redusă, iar politicile publice de sănătate sunt concentrate asupra produselor alimentare și a obezității, trecând cu vederea activitatea fizică. În final, acesta arată că activitatea ficiză este doar o parte a soluției legate de obezitate, cu toate acestea, este benefică pentru un segment larg de populație.

Sin taxes are regressive.jpg

Institutul de Studii Economice din Marea Britanie confirmă faptul că impozitele alimentare sunt regresive

3 august 2018

Raportul publicat în iunie 2018 susține că regresivitatea acestor impozite este demonstrată empiric, întrucât acestea au afectat în mod disproporționat cele mai sărace gospodării.

0006_Soda2.jpg

Un nou raport arată că Taxa Berkley Soda este transpusă în mod deficitar în prețul final al produsului

 

28 august 2015

Studiul are în vedere evaluarea efectelor unei taxe pe produsele răcoritoare care conțin zahăr, plecând de la exemplul unei astfel de taxe intrată în vigoare în orașul Berkeley din California, SUA, în ianuarie 2015. Acoperind o perioadă de șașe luni, din ianuarie până în august 2015, cercetarea efectuată de către doi economiști arată că prețul final al produsului a fost influențat într-o măsură foarte mică de către taxă, deoarece comercianții au acoperit costurile respective din rațiuni comerciale. Totodată, taxa a fost aplicată doar pentru întreprinderi și magazine, ceea ce a dus în cele din urmă la o distribuție neuniformă a acestei taxe în prețul final. Rezultatele studiului au arătat că taxa nu va aduce nicio îmbunătățire în ceea ce privește sănătatea sau reducerea consumului, dar că această taxă va afecta în final afacerile și competitivitatea.

Studiul integral este disponibil aici
Briefing_The Fat Lie-1 (dragged).jpg

Marea minciună: Demascarea creșterii obezității în Marea Britanie

19 august 2014

Studiul prezentat se înscrie în linia studiilor care relevă faptul că lispa  de mișcare determină o creștere a ratei obezității, aceasta nefiind provocată de produsele alimentare bogate în grăsimi și băuturi răcoritoare cu un conținut crescut de zahăr. Studiul a fost efectuat de către Institutul pentru Afaceri Economice (IEA) din Marea Britanie, susținând faptul că în timp ce locuitorii din Marea Britanie au consumat mai puține produse alimentare cu conținut de zahăr sau grăsimi, având astfel un trend descendent în ceeea ce privește caloriile, stilul de viață sedentar a avut o evoluție ascendentă, fiind influențat un procent de 40% dintre britanici.

 

Principalele concluzii ale studiului au relevat faptul că industria de produse alimentare nu poate fi principalul vinovat pentru tendința ascendentă în ceea ce privește obezitatea, industrie care a fost în centrul unor campanii publice controversate. Un alt aspect este dat de faptul că oamenii au un regim care arată o scădere în ceea ce privește consumul de calorii. În final, studiul arată că nu există o soluție care să fie potrivită pentru toate problemele legate de obezitate, indicând faptul că nu toată lumea mănâncă mai puțin, cu toate că media indică o scădere a consumului de calorii, Institutul declarând că e nevoie de poziționare rezervată în legătură cu reducerea consumului de calorii din Marea Britanie ca răspuns la o scădere a ratei obezității.

bottom of page