top of page

Singurã, taxa pe băuturile cu zahăr este ineficientă în lupta cu obezitatea

Creșterea taxelor pe băuturile răcoritoare cu zahăr are un efect minor în reducerea obezității din Regatul Unit, afirmă grupul de presiune Action on Sugar (AoS).

Vorbind la recentul Global Sugar Summit, președintele AoS, profesorul Graham MacGregor a spus că o creștere a taxelor pe băuturile răcoritoare cu zahăr la același nivel cu cele ale țigărilor nu ar avea nici un efect asupra obezității.


,,Ar trebui să avem mai multe pârghii pentru a scădea consumul de calorii și a lupta cu obezitatea, iar o simplă taxă pe băuturile răcoritoare nu va fi de folos.’’


Reducerea consumului băuturilor îndulcite


Chris Snowdon, șeful departamentului de economie a comportamentului de consum la Institutul de Afaceri Economice, a explicat că scăderea consumului de băuturi răcoritoare cu 50% în ultimii 15 ani nu poate fi corelată cu un declin al obezității, sugerând că Guvernul s-a concentrat pe sectorul greșit.


Robert Lustig, profesor de pediatrie la secția de endocrinologie a Universității din California, a afirmat că problema reală este reprezentată de alimentele procesate, sugerând că eliminarea fibrelor din alimente cu scopul extinderii termenului lor de valabilitate reprezintă o problemă mai mare decât zahărul.


Produsele ‘‘ultra-procesate‘‘ au au avut parte de presă negativă în trecut, din cauza unui studiu publicat în Jama Internal Medicine luna trecută, care le-a asociat cu o rată mai mare a mortalității.


Critici


Cu toate acestea, studiul a fost criticat de către comunitatea științifică, din cauza folosirii ,,unei terminologii vagi și confuze”, potrivit președintelui Institutului de Știință și Tehnologie Alimentară, Julian Cooper.


,,Alimentele precum snacks-urile, deserturile și unele feluri de carne le oferă consumatorilor oportunitatea unor alegeri sigure, convenabile și stabile”, a adăugat acesta. ”Aditivii aprobați păstrează mâncarea într-o condiție bună și mențin calitatea nutritivă.”


Între timp, restaurantele și cafenelele au fost îndemnate să ajute consumatorii să adopte un stil de alimentație mai sănătos, după ce s-a depistat că mai mult de 3 adulți din 5 (61%), au avut dificultăți în a găsi informații despre conținutul nutrițional al produselor în astfel de localuri.


Articolul original poate fi consultat aici.

15 views0 comments
bottom of page