top of page

Olanda: consens politic larg împotriva taxei pe zahăr

Updated: Jan 16, 2019


Partidele politice din tot spectrul politic au ajuns la un consens politic împotriva introducerii taxei pe zahăr în Olanda.


Întrebate în legătură cu poziția lor cu privire la această problemă după dezbarerea din Marea Britanie, anumiți politicieni olandezi și-au expimat opoziția cu privire la schimbarea comportamentului cetățenilor prin taxe. „Oamenii ar trebui să decidă pentru ei înșiși cu privire la ceea ce mănâncă și ceea ce beau”, a afirmat Erik Ziengs, de la Partidul Popular pentru Libertate și Democrație din Olanda (VVD). Opinia este împărtășită și de către Reinette Klever, membru al Camerei olandeze a reprezentanților din partea Partidului pentru Democrație (PVV), potrivit căruia o taxă pe zahăr ar fi „o atitudine de superioritate”. Alții, ca Hanke Bruins Slot de la CDA (Christian Democratic Appeal), subliniază faptul că „zahărul este un produs natural”.


Partidul Socialist, care are o activitate favorabilă unei cantități mai mici de sare și zahăr în produse, a exclus o taxare ca măsură efectivă, preferând în schimb să îndemne industria să folosească mai puțin zagăr și mai puțină sare.


Mult mai frapant este faptul că inclusiv partidele care sunt în favorarea taxei pe zahăr, cum ar fi Partidul Laburist (PvdA), nu au o propunere clară care să facă lucrurile mult mai fezabile din punct de vedere tehnic. „Ar presupune un efort foarte mare”, a admis Ed Groot, membru al Camerei olandeze a Reprezentanților din partea PvdA.


Articolul complet (în limba olandeză) poate fi găsit aici.

4 views0 comments

Comments


bottom of page