top of page

Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) a publicat un număr dedicat obezității

Updated: Jan 10, 2019Săptămâna trecută, Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) a publicat un număr dedicat obezității: aceasta a inclus o gamă largă de articole, inclusiv unul despre impozitarea băuturilor îndulcite cu zahăr.


În editorialul introductiv, dr. Edward Livingston observă că "deși s-a acordat o atenție sporită băuturilor îndulcite cu zahăr, vizarea doar a acestor produse pentru impozitare poate fi o abordare greșită a încercării de a contracara obezitatea, deoarece consumul de băuturi răcoritoare îndulcite a scăzut de la mijlocul anilor 1990. În această perioadă, prevalența obezității a fost în creștere, ceea ce sugerează că reducerea aportului caloric general este probabil mai importantă decât reducerea doar a consumului de băuturi răcoritoare îndulcite”. Se adaugă apoi că: "(...) există exces de calorii în aproape tot ceea ceea ce mănâncă oamenii în epoca modernă. Din acest motiv, a viza reducerea unui anumit aliment, cum ar fi băuturile răcoritore îndulcite, nu este de natură să influențeze obezitatea la nivelul populației. Mai degrabă este necesar să se ia în considerare întreaga alimentație, dar și să se încurajeze oamenii în a fi mai conștienți de cantitatea de calorii pe care o consumă din toate sursele și în a-și selecta alimentele, ceea ce duce apoi la consumul redus de calorii zilnic. Poate că taxarea ar putea fi utilizată pentru a încuraja aceste comportamente, cu taxe bazate pe conținutul de calorii al alimentelor. Veniturile generate de aceste taxe ar putea fi utilizate pentru a subvenționa alimentele sănătoase, pentru a le face mai accesibile".


În concluzie, Dr. Livingston subliniază că "abordarea prevenirii și tratării obezității trebuie regândită. Creșterea neîncetată a ratei obezității sugerează că strategiile folosite până acum pentru prevenție nu funcționează".


Editorialul și alte articole sunt disponibile aici.

0 views0 comments
bottom of page